Kunst vanaf de Middeleeuwen

Kunst in de Middeleeuwen

Art from the Middle AgesDe Middeleeuwen worden over het algemeen beschreven als een harde tijd. Het was een politiek bewogen tijd, de mensen leefden vooral van de landbouw, de samenleving bestond uit een duidelijk onderscheiden hogere en lagere klasse en het religieus landschap werd vooral bepaald door de Christelijke Kerk. Niet echt een periode waarin kunst en cultuur hoogtij vieren, zal je denken. Toch werden er tijdens de Middeleeuwen ook heel wat kunstvormen beoefend.

Zo was de muziekkunst in de Middeleeuwen heel populair. Het was trouwens in die tijd dat muziek voor het eerst genoteerd werd op notenbalken en dat de meerstemmigheid ontstond. De troubadours waren in de Middeleeuwen de muziek- en woordkunstenaars van die tijd. Zij fleurden de Middeleeuwen op met liedjes en gedichten over voornamelijk de liefde.

In de bibliotheken van de talloze kloosters in die tijd waren het vooral de monniken die zich met de schrijfkunst bezighielden. Een typische kunstsoort in die tijd was ook de boekdrukkunst. Waar vroeger alles nog met de hand moest worden overgeschreven, werd er in de Middeleeuwen een manier gevonden om boeken, zij het op een nog primitieve wijze, te drukken. Een mijlpaal dus in de literaire kunst.

De beeldende kunst uit de Middeleeuwen geeft vooral religieuze taferelen weer. Dit is trouwens niet zo verwonderlijk, want de belangrijkste opdrachtgever tot het maken van kunstwerken was in die tijd de Christelijke Kerk.

Kunst in de nieuwe tijd

Na de Middeleeuwen kende het kunstlandschap een grote variƫteit aan verschillende stromingen, elk met hun eigen kenmerken en eigenschappen op alle gebied. De Renaissance luidde het einde van de Middeleeuwen in, daarna gevolgd door de Barok, het Classicisme, de Romantiek, het Realisme en het Impressionisme. De negentiende eeuw was de start van de Moderne Kunst (met zijn verschillende stromingen) en het postmodernisme.

De hedendaagse kunst is, hoe kan het ook anders, de actuele kunst van de 21e eeuw.