Enkele beroemde Nederlandse meesters van de schilderkunst

Rembrandt van RijnEen van de meest bekende vormen van beeldende kunst is de schilderkunst. Schilderkunst is over de hele wereld zeer gekend en gewaardeerd, maar Nederland heeft toch een speciale band met deze vorm van kunst. Dit komt niet op de laatste plaats door de beroemdheid van de Nederlandse meesters. Enkele grote namen uit de Nederlandse schilderswereld:

Rembrandt van Rijn

Naast die andere grootmeester Vincent van Gogh is dit misschien wel de meest bekende Nederlandse meester van de schilderkunst. Hij was een van de belangrijkste schilders uit de 17de eeuw en maakte maar liefst meer dan driehonderd schilderijen en etsen. Er zijn ook meer dan tweeduizend tekeningen van Rembrandt bewaard gebleven. Scherpe contrasten en een duidelijk lichtspel kenmerken zijn schilderijen. ‘De Nachtwacht’ is zijn beroemdste schilderij en is te bewonderen in het Rijksmuseum van Amsterdam.

Vincent van Gogh

Iedere zichzelf respecterende kunstliefhebber (en misschien wel zelfs elke kunstanalfabeet) kent natuurlijk de wereldberoemde Vincent van Gogh. In zijn tijd, de tweede helft van de 19de eeuw, was hij echter helemaal niet zo geliefd en gerespecteerd. Hij was een complex persoon die leed aan psychische aandoeningen en zijn leven zag er op bepaalde momenten best wel dramatisch uit. Landschappen en bloemen waren zijn favoriete thema’s, denk maar aan zijn beroemde schilderij ‘De Zonnebloemen’. Maar Vincent van Gogh maakte ook heel wat zelfportretten. Na zijn dood in 1890 kreeg hij gelukkig wel de eer die hij toekwam. Vandaag de dag heeft deze geniale schilder trouwens zijn eigen museum: het van Gogh museum.

Pieter Brueghel (de Oude)

Pieter Brueghel is een Brabantse schilder uit de 16de eeuw. Hij was een Renaissance kunstschilder die heel wat dorpstaferelen schilderde, maar die zich ook liet inspireren door de klassieke oudheid en de Bijbel. Twee van zijn meeste bekende werken zijn ongetwijfeld ‘De Toren van Babel’ en ‘De Boerenbruiloft’. Ook zijn zoons Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude traden in zijn voetsporen en werden beroemde schilderkunstenaars.